Jdi na obsah Jdi na menu
 


SVIT cup: Co je to balon?

2. 3. 2013

   V sobotu 2. března 2013 se řada hráčů dorostu AFK LoKo zúčastnila halového turnaje SVIT cup, přesněji jeho prvnho ročníku. Někteří borci oblékli dres Viet Chomutov, jeden tým byl však složen pouze z LoKoťáků. Vedoucí týmu Ondřej Plos (č. dresu 9) mu vymyslel velice originální a přeinteligentní název, "FC Co Je To Balon". Patrně tím narážel na svou nedostatečnou zimní přípravu, během které zapoměl vše o kulatém nesmyslu. Hrajícím trenérem celku byl oficiálně jmenován brankář Radimský (1), kapitánoval pak nejstarší na place Lukáš Votruba (11). V kádru se krom současných dorostenců Möbiuse (4), Soukupa (5), Šmata (8), Chmelana (7) a Pálka (6) objevil krom již jmenovanách i exkanonýr dorostu Vondráček (10).

PROLOG

   "Jasně jsme si řekli, že se nebudeme zatěžovat zbytečným mluvením o útoku na pohár a cílem pro nás bude především úspěšně zvládnout čtvrtfinále", glosoval už předem kapitán týmu Lukáš Votruba. Turnaj měl jasný systém. Ve dvou skupinách po čtyřech celcích se utkal každý s každým. O úspěchu pak rozhodovalo křižné čtvrtfinále, tedy vítěz skupiny proti posledímu ze skupiny opačné, druhé týmy se utkali se třetím.

ZÁKLADNÍ SKUPINA B:

   28. února, tedy čtvrtek předcházející turnaji samotnému. To byl den, kdy proběhlo losování turnaje. Los nás zařadil do skupiny B, kde jsme se měli potkat s domácím Svit barem, Rudou Hězdou a s buldoky. "Po shlédnutí losu vidím jako favorita skupiny Svitbar s tím, že bychom měli v pohodě uhrát druhé místo. Zbylé dva týmy považuji za outsidery, i vzhledem k tomu že Rudou hvězdu znám ze zimní ligy". Slova vedoucího týmu Ondřeje Plose byla více než prorocká!, ale postupně.

 

FC CO JE TO BALON - RUDÁ HVĚZDA 3:0
branky Šmat 2, L. Votruba

   Do zápasu jsme vstoupili poměrně dobře a věkově staršího soupeře jsme pohybem a rychlou kombinací rozebírali. V závěru prvního střídání se prosadil po příhře Soukupa do prázdné branky Šmat - 1:0. Po pěti minutách svítilo na tabuli již skóre 2:0. To se ve zmatku před brankou dobře zorientoval Chmelan, který našel opět Šmata a vedli jsme 2:0. Definitivu jsme soupeři zasadili pět minut před koncem. Vondráček od lajny vracel míč před branku, kde ho ještě Pálek přepustil na Votrubu, který přesně trefil - 3:0. Soupeř nás pozlobil a nakonec jsme měli i štěstí, několikrát nás podržel brankář Radimský, který výrazně přišpěl k čistému kontu na naší straně.

Hvězda zápasu: Šmat David

Klíčový moment: uklidňující druhá branka Šmata, která jen tak tak prošla do sítě

  

FC CO JE TO BALON - FC BULDOCI 2012 6:1
branky Vondráček 3, Plos, Soukup, Šmat

   Do utkání s největším outsiderem turnaje jsme nastupovali s vědomím, že nám případná výhra zaručí postup z první či druhé příčky a tedy relativně snažší cestu skrz čtvrtfinále. Od úvodu jsme byli jasně lepší. V první tutovce našel na zadní tyči Plos Votrubu, jeho zakončení ve skluzu ještě brankář vyrazil. O chvíli později pak rychlé přečíslení vyřešil Vondráček příhrou Plosovi, který míč umístil do odkryté branky - 1:0. Další branky na sebe pak nenechali dlouho čekat. Rozstřílel se šuter Vondráček, kterému se nakonec podařilo v tomto zápase zanamenat hattrick. Třetí gól na turnaji přidal Šmat. Soukupův centr si do branky srazil soupeř sám. Další možnosti jsme ještě neproměnili. Zápas jsme zvládli až do závěru kontrovalovat. Bohužel jsme však dvě minuty před koncem poprvé na turnaji inkasovali angličanem z ostrého úhlu. Negativem zápasu bylo mrzuté zranění Ondry Plose, kterému nešetrným zákrokem soupeř dorazil již pochroumané rameno. Přejeme brzké uzdravení!

Hvězda zápasu: Vondráček Ladislav

Klíčový moment: pěkná kombinační hra celého týmu po celé utkání

 

FC CO JE TO BALON - FC SVIT BAR 1:2
branka Vondráček

  Naopak proti největšímu favoritu turnaje jsme zvolili jinčí taktiku. Předpokládali jsme, že se se Svitem ještě můžeme potkat a nechtěli jsme odkrýt všechny naše možnosti. Pustili jsme se do zarputilého bránění a hráli jsme vyloženě na brejky. Soupeř ostřeloval naši branku, my jsme mu padali do střel a snažili jsme se překazit jeho rychlou rozehrávku, snažili jsme se vyčíhat moment, který zúročíme. Ten přišel po devíti minutách (hrálo se 1*15 minut), kdy Vondráček zachytil obravskou hrubici domácího celku a bezpečně proměnil - 1:0. Vedení nám bohužel nevydrželo Dlouho. Soupeř v závěru přitlačil a brzy srovnal. Klíčový moment přišel dvě minuty před koncem. Vondráčkův roh na polovinu hřiště trefil Votruba z voleje poměrně slušně. Před brankářem tečoval Chmelan a míč bohužel skončil jen na spojnici! O chvíli později soupeř skóroval! - 1:2. Ještě půl minuty před koncem jsme se pokusili vyrovnat, ikdyž ani případná remíza nás neposouvala na první místo skupiny. Vondráčka však vychtal Tengler.

Hvězda zápasu: Radimský Jan

Klíčový moment: tyč po Chmelanově teči Votrubovy střely

 

HODNOCENÍ ZÁKLADNÍ SKUPINY:

   Základní skupinu nám zhodnotil náš nejlepší střelec, který ve skupině zaznamenal 4 branky: "V prvních dvou zápasech jsme soupeře jasně přehrávali, a tak jsme si připravili slušnou pozici. I když jsme prohráli třetí, tedy poslední zápas ve skupině, skončili jsme na skvělém druhém místě a připravili jsme si tak dobrou výchozí pozici do čtvrtfinále. Myslím si, že naše skupina byla více fotbalovější a většinu zápasů rozhodovali sebemenší chyby. Takže 2. místo ve skupině určitě nikomu nevadilo".

 

ČTVRTFINÁLE:

   Do čtvrtfinále jsme dostali tým FC Panther, který už ve skupině ukázal, že umí potrápit. Z druhého úhlu podlehu však uhrál ve skupině jen jediný bod, a tak jsme favoritem zápasu byli určitě my. Asi bohužel!

 

FC CO JE TO BALON – FC PANTHER 3–2 po pen.
branky Chmelan, Vondráček (P), Möbius (RP)

   V úvodu zápasu jsme se probouzeli ze zimního spánku a bylo vidno, že proti nám stojí soupeř, který ví co chce hrát. Bohužel jsme hned v údodu nevyužili řadu šancí, respektive jsme si v útoku nevyhověli a zakončovali jsme zbytečně z ostrých úhlů. Panteři se dostali ve 4. minutě do vedení, když střelu Uhlíře srazil do vlastní sítě Soukup. Místo srovnání (střela Vondráčka do tyče) jsme inkasovali podruhé. Soukup s Pálkem špatně odhadli situaci a nechali před brankou zcela volného Uhlíře a ten se trefil podruhé! - hrozivých 0:2 pět a půl minuty před koncem! Dokázali jsme se však psychicky zvednou a soupeře jsme přitlačili před jeho branku. Častou to zkoušel Chmelan, ale jeho chvíle teprvě měli přijít. Nadějně vypadala Votrubova střela šajtlí či následná hlavička, obě skončili těsně vedle. Snížení tři a půl minuty před koncem trefil až Chmelan, kterého před prázdnou brankou našel Vondráček. O minutu později byl právě Vondráček stažen v pokutovém území a sám proměnil následný pokutový kop, na který se střelci však vůbec nechtělo. Na třetí gól nám už nezůstal čas, šlo se tedy poprvé na turnaji do penalt. Ty pro nás začali přímo snově - Radimský chytil! Bohužel následně neproměnil Vondráček, trefil břevno. Ve druhé sérii se nejprve přesně trefil Uhlíř, za LoKo s přehledem srovnal Chmelan, který potvrdil vzrůstající formu. Ve čtvrtfinále se trefil teprve poprvé, ale jeho přínos v penaltovém rozstřelu byl zásadní. Soupeř nás dostal pod tlak, když dal ve třetí, tedy poslední sérii na 2:1. Tíhu okamžiku však zvládl Möbius - 2:2. V náhlé smrti šel soupeř do vedení, Chmelan však následně dokázal zachovat chladnou hlavu - 3:3. Stejná věc se opakovala ještě jednou, do stavu 4:4! Poté nás namlsal Radimský, kterému se podařilo penaltu zneškodnit. Následně však neproměnil Votruba. Honza Radimský však o chvíli později opět vychytal a Tomáš Möbius nás následně poslal do semifinále! Soupeř si za zápas zasloužil uznání, my jsme měli obrovskou kliku!

Hvězda zápasu (zcela výjimečně vyhlašujeme 2, zaslouženě): Chmelan Jiří a Radimský Jan

Klíčový moment:srovnání stavu ze stavu 0:2 na 2:2

 

SEMIFINÁLE:

   Zatímco jsme do čtvrtfinále nastupovali jako jasný favorit, v semifinále tomu bylo jinak. Po zraněném Plosovi nás opustil i kanonýr Vondráček (zápas za muže) a rázem se změnil poměr sil. V semifinále jsme dostali Václavskou, která ve skupině smetla všechny soupeře a poměrně hladce (oproti nám určitě) prošla i ve čtvrtfinále. Favorit zápasu byl na druhé straně, my jsme museli bojovat!

 

FC CO JE TO BALON – FC VÁCLAVSKÁ 3–1
branky Pálek, L. Votruba, Chmelan

   Václavská se do nás od první minuty pustila a snažila se jít do vedení. To se jí povedlo brzy. Möbius neuhlídal nabíhajícího soupeře a Radimský zasáhnout nedokázal - 0:1. Václavská byla na koni, my jsme se nedokázali prosadit jeden na jednoho. Naopak soupeřova snaha přidat další gól byla patrná. Naše obrana včele se zkušeným Votrubou držela seč jí síly stačili, obránci zblokovali řadu střel a pomohli tak Radimskému k udržení těsného skóre. Stále jsme se však nemohli dostat k zakončení. Až v 7. minutě se ke střele v obležení dostal Pálek a z poměrně slušné vzdálenosti trefil bodlem přesně - 1:1! Tato branka nám dala naději, ale obraz hry se příliš nezměnil. Na soupeři však byla znát nervozita a v jeho obraně se začala otevírat okénka. Pět minut před koncem zariskoval obránce Votruba, který si naběhl na Chmelanovu přihrávku a ač si míč zpracoval na dlouhou nohu, dokázal ho z těsné blízkosti vybíhajícího brankáře propasírovat mezi jeho nohy - 2:1! Kapitán týmu tak alespoň napravil své zaváhání ve čtvrtfinálovém rozstřelu. Tři minuty před koncem se pak odehrál možná klíčový moment turnaje. V tu chvíli již agresivní soupeř zbytečně sestřelil Möbiuse, v následné výhodě pojistil finále Chmelan. Pro Möbiuse turnaj skončil, do finále jsme šli pouze s jediným náhradníkem!

Hvězda zápasu: Votruba Lukáš

Klíčový moment: gól na 2:1

 

FC CO JE TO BALON – VIET CHOMUTOV 1–5 (0-1)
branka Pálek

 

   Ve finále se hrálo 2*10 minut, což vzhledem k počtu našich hráčů hrálo do karet spíše soupeři. V jeho dresu se ukázala hned trojice dorostenců LoKo (Nutil, Rohla, Kočnár). Právě poslední jmenovaný v závěru prvního poločasu trefil vedení soupeře. Druhý poločas začal v podobném stylu jako půle první... a vlastě celé utkání... nebyli jsme schopni soupeře přehrát a rozebrat, nedostali jsme se do zakončení. Postupem času nám došli síly a v poslední pětiminutovce jsme inkasovali až na hrozivých 0:5! Nebylo to finále, jaké by si turnaj zasloužil, bohužel se z našeho kádru stal spíše lazaret. Až v poslení minutě se prosadil po příhře Chmelana Pálek. Čestná branka však již nemohla nic změnit na zaslouženém vítězství soupeře, který v semifinále po penaltách vyřadil největšího favorita Svit. Tak snad příště!

Hvězda zápasu: Pálek Karel

Klíčový moment: branka soupeře na 0:2, naše bezmoc

 

Na závěr si dovolím poděkovat pořadatelům, kteří turnaj zvládli velmi dobře. Poděkování patří také všem hráčům našeho týmu, kteří se zúčastnili tohoto turnaje a přispěli k pěknému výsledku, ostudu jsme určitě neudělali.

Při lepší konstelaci a především kompletní sestavě jsme mohli pomýšlet možná i na vítězství, ale...!