Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sezóna dorostu 2012/13 z pohledu statistiky

19. 6. 2013

   Je za námi sezóna, která byla pro dorost AFK LoKo jedna z nejobtížnějších za poslední roky. Po postupu do krajského přeboru zavládlo mezi hráči nadšení a hlavně velká očekávání. Přesto, že bodový sběr nebyl takový, jaký by si celý tým přál, dorostenci v KP výrazné příděly až na výjimky nedostávali a mnohdy se dokázali popasovat i s předními celky tabulky. Přes jasně poslední místo dokázali potrápit i celky s ligovou příslušností. Nakonec i vícemistrovská Bílina, které jsme mimochodem boj o titul přisuzovali již v prvním kole, se na body s námi notně nadřela. Na jaře jsme po konci řady zkušenějších hráčů dohrávali takřka s mladším dorostem a někteří borci dokázali, že se s nimi v příštím roce dá počítat.

   Jak je na našich stránkách zvykem, po celý průběh sezóny můžete sledovat vývoj mnoha statistik. Stejně jako vloni, přinášíme i letos malý sumář.

Střelci
   V loňském roce dorostenci přepisovali nejlepší střelecký rekord, letos to bylo u staršího dorostu výrazně chudší. Logicky však nelze srovnávat statistiku A-třídovou s tou krajskou.  Měřit se tak letošní dorost může s tím z let 2008/09, který hrál v KP. Letos jsme nastříleli 28 branek, tehdejší dorost jen 24. "Nutno dodat, že nám v zimě 2008 sebrali 6 bodů a 9 vstřelených branek po odhlášení soupeřů a hráli jsme tudíž i méně zápasů. Nebýt tohoto, minimálně 40 branek bychom měli.", dodává tehdejší kapitán dorostu a nynější trenér Lukáš Votruba.
   Nejlepšímu střelci dorostu letos stačil k prvenství druhý nejnižší počet branek v historii. Vzhledem k absenci výrazně gólového útočníka se mezi střelci dostal na jaře do čela Ladislav Nutil, jemuž stačilo pouhých 7 branek. Právě Láďa se dokázal během sezóny dostat do velkého množství šancí, ale v koncovce má stále co pilovat. Pouze ve dvou zápasech sezóny se trefil Lukáš Chmel. Vzhledem k hattricku proti Ervěnicím mu to ale se 4 góly stačilo na druhé místo mezi střelci. Vzhledem k počtu odehraných minut to však není špatné číslo, když vezmeme v potaz naší nízkou produktivitu. Stejný počet branek nastříleli i záložníci 
Dominik RohlaJiří Chmelan, kteří na jaře táhli středovou řadu dorostu. K dobrým výkonům navíc přidali i koření fotbalu, tedy nějakou tu branku. Jirka Chmelan krom branek v dorostu stihl i premiérový gól za "B" mužstvo mužů a stal se nejmladším střelcem AFK LoKo Chomutov v dospělé kategorii v historii. Mezi střelce v mistrovských utkáních se zapsali třikrát Martin Kočnár a Jiří Loukota. Dvakrát se trefil David Šmat, jedinkrát poté Patrik Jireček, Pavel Štastný, Josef Soukup a Karel Pálek. Jednou nám pak soupeř, konkrétně Roudnice, nadělil dárek, když si vstřelil branku vlastní.

   V mladším dorostu byl střeleckým suverénem Ladislav Nutil, který si držel průměr skoro gól na zápas. V konečném součtu nasbíral krásných 20 branek (navíc připomínám 7 za starší dorost). Škoda, že neproměnil více šancí, jelikož mohl klidně atakovat loňskou padesátku Vondráčka. Druhý skončil Petr Frič (5 branek), který však tuto porci stihl již za podzimní část sezóny, kdy u nás působil formou střídavého startu, trefil se "jen" ve dvou zápasech. Třetí v pořadí je nováček Lukáš Wälzer, který na sobě během sezóny dobře pracoval a vstřelené branky byli alespoň malou odměnou za odvedené úsilí. Stejný počet branek, tedy 3, má i Patrik Hrach a starší žák Denis Vondráček, který snad jednou v dorostu naváže na střelecké hody svého bratra. Dvě branky trefil Václav Franta, od kterého jsme čekali možná i početnější střelecký zápis. Alespoň v posledních duelech si dokázal, že to jde. Po dvou brankách zaznamenal ještě starší žák Kevin Tancoš a Jiří Chmelan. Dalších devět hráčů se prosadilo jednou. 

Slabá gólová produktivita stála starší dorost i postavení v tabulce. Počet obdržených branek máme podobný jako posledních pět týmů (a to hraje výraznou roli jarní absence brankáře Radimského), zato v kolonce vstřelených branek jsme výrazně zaostali.

Mezi autory branek si u mladšího dorostu nelze nevšimnout jména Vondráček. Nejde však o loňského nejlepšího střelce dorostu, který momentálně již válí, a to velmi dobře, v "A" i "B" mužstvu dospělých. Jde o jeho mladšího bratra, letos ještě staršího žáka Denise Vondráčka, který se trefil třikrát a vždy v důležitých zápasech pomohl mladšímu dorostu bodovat. I díky těmto brankám splnil alespoň mladší dorost předsezónní cíl, tedy umístění do 10. pozice a to nachlup přesně.

Jak jsme již zmiňovali, letos se jako střelec mezi dospěláky prosadil "jen" Jiří Chmelan (vloni toto zvládali hned dva hráči - L. Vondráček a K. Zavadil). Pozitivem určitě je, že se v posledních dvou letech dorostenci konečně prosazují i mezi dospěláky, což v předchozích pár letech pravidlem nebylo.

Odehrané minuty
    Na čele pořadí tzv. soutěže o "železného muže" se během podzimu drželo hned několik hráčů. Řada z nich se však během sezóny zranila (Möbius, Franta,...), a tak se zdálo, že si na jaře k suverénnímu prvenství dojde brankář Radimský. Ten však v úvodu jara v týmu nečekaně skončil, další hráči na jaře občas scházeli, a tak se snad až z průběžně 8. místa dostal na čelo opět Ladislav Nutil (1908 minut). Přes velké absence v podzimní části, mu to vzhledem k jarním potížím týmu stačilo. Druhý skončil 
Miroslav Král (1885 minut). Levý obránce, kterého na tento post vloni přesunuli trenéři po podzimní části (předtím útočník). Míra scházel dorostu jen v úvodu jarní části a o vítězství přišel "díky maturitě". O pár minut zpět skončil další obránce. Na třetím místě lehce zaostal kapitán týmu Tomáš Möbius (1874 minut). Jenom pro doplnění, loňský vítěz Václav Franta (1857 minut) skončil na místě čtvrtém.

Bohužel v týmu nebyl jediný hráč, který by dokázal překonat hranici dvou tisíc minut, přitom vloni se toto povedlo hned třem hráčům. V týmu není jediný hráč, který by nastoupil ke všem šestadvaceti utkáním. Bohužel bychom srdcařů a bojovníků v týmu letos potřebovali víc... přednost však k naší škodě dostávali často babičky, dědečkové, výlety do Prahy a Budějovic nebo chmele, kam často odjelo klidně 6 hráčů základní sestavy! Bohužel...

K zápasu staršího dorostu v našem dresu letos nastoupilo 29 hráčů, tedy o 3 méně než vloni!

Karetní hříšníci
Letos viděl v rukou sudích nejčastěji žlutou barvu Jiří Chmelan (5*), který se však na rozdíl od loňska dokázal vyvarovat vyloučení. O kartu zpět zůstali 
David Šmat a Jiří Loukota (4 žluté). Druhý jmenovaný stihl tuto porci během jarní části. Jediným vyloučeným byl Pavel Šťastný, který červenou vyfasoval v Litoměřicích, kde se zastal napadeného spoluhráče. Vloni jsme červenou viděli 3*, takže alespoň v tomto ohledu zlepšení.

Mezi mladšími borci viděl jako jediný více než jednu žlutou kartu levý obránce Daniel Štol.

Čtyřikrát v historii se stalo aby se nejlepší střelec stal i nejtrestanějším hráčem týmu. Po současném trenérovi dorostu Lukáši Votrubovi (2006/07 u "B" dorostu) a Jakubu Stankovi (2007/08 u "A" dorostu)  se to dvakrát podařilo Ladislavu Vondráčkovi (2009/10 u "B" dorostu a 2011/12 u "A" dorostu). Letos tuto statistiku nerozšíříme.

Brankáři
Vzhledem k postavení v tabulce je jasné, že jsme letos příliš čistých kont neposbírali. "Nejlépe" dopadl stále ještě starší žák Tomáš Rosa, který v mladším dorostu udržel dvě čistá konta - v prvním a posledním jarním kole. Jedno čisté konto udržel u mladšího dorostu také Patrik Schönfeld. Starší dorost neinkasoval jen v jednom zápase v sezóně. Bylo to hned v 5. kole, kdy si také připsal vůbec první bod v sezóně. Udržel ho Jan Radimský. Velice blízko k vychytanému čistému kontu měl i Josef Soukup, který o něj přišel v nastaveném čase v Litvínově. Pro obránce  na půdě třetího týmu soutěže fantastický výkon.

Návštěvnost

Dle statistik uvedených na webu ÚKFS jsme patřili mezi pět nejnavštěvovanějších týmů soutěže. Více tuto statistiku nemá cenu rozebírat, jelikož si sudí většinou tyto čísla vymýšlejí. V domácích zápasech jsme často byli "okradeni", jinde si zase sudí přisadí... těžko hodnotit.

Tabulka doma/Venku

Stejně jako v konečné tabulce jsme naprosto propadli v domácích zápasech. Vítězství jsme si připsali až v posledním kole. Vloni jsme doma takřka neztráceli, letos jsme to zopakovat nedokázali. Doma jsme často ztráceli zápasy v posledních minutách (Chomutov, Lovosice, Roudnice nebo Štětí, které jsme v posledních 20 minutách nepustili za půlku, ale gól jsme nedali, nebo například Děčín u nás dohrával v deseti, ale ani vyložené šance neskončily brankou). Venku jsme uhráli o bodík více, tedy bodů sedm.