Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shrnutí sezón U15

Starší žáci

 

2003/2004
trenéři: Karel VOTRUBA, Robert BARTÁK, asistent: František KLOFÁT
ročníky: 1998 a 1990
kapitán týmu: Josef MASAROVIČnejlepší střelec: Jakub STANKA
soutěž: Okresní přebor, umístění: 1. místo (postup do 1. A třídy)

 Slovo k sezóně: Zdroj: Deník Chomutovska

Chomutov - Družstvo AFK LoKo Chomutov se stalo jasným vítězem fotbalového okresního přeboru starších žáků.

Kádr AFK LoKo, hrající pod vedením trenérského tria Robert Barták, Karel Votruba, František Klofát, tvoří sedm hráčů (z toho jedna dívka) ročníku 89´ a patnáct ročníku 90´. Takto vysoký počet fotbalistů během sezóny zredukoval na optimálních sedmnáct.

Kvalitní letní příprava se odrazila v sehranosti a výkonnosti týmu. V podzimní části AFK prohrál jen dva zápasy, jaro absolvoval jen se dvěma remízami - na hřišti odvěkého rivala a pronásledovatele 1. SK Jirkov a v domácím, několikrát odkládaném, utkání se Slavojem Droužkovice. Dvacet utkání starší žáci AFK LoKo vyhráli, častokrát i vysokým rozdílem - v pěti případech více jak 10:0 (nejvyšší 17:0!).

Nejvíce branek nastřílel Jakub Stanka - 43 ( v konečné tabulce střelců byl o čtyři góly lepší jen Petr Hablawetz z Kovářské. Dále následují Ladislav Šimon (19) a Lukáš Votruba (15). Ostatní hráči dali devět a méně branek, střeleckého úspěchu se dočkala i jediná dívka týmu Jitka Beránková.

Celkové skóre 123:21 svědčí o výborných výkonech brankáře Marcela Bazoniho, v jeho nepřítomnosti se role gólmana dobře zhostili Ladislav Šimon, Lukáš Votruba i další. Tým neprohrál osmnáctkrát v řadě, 524 minut nedostal gól a soutěž vyhrál s náskokem 10 bodů před druhou Kovářskou a třetím 1.SK Jirkov (pozn.: z druhého místa nakonec postupoval Jirkov, jelikož Kovářská postup odmítla). Na závěr sezóny se starší žáci AFK LoKo zúčastnili turnaje v Klášterci nad Ohří, kde v konkurenci mužstev z vyšší soutěže obsadili skvělé 3. místo.

Pro příští sezóny 2004/2005 vykročí prozatím s jedenácti hráči roč. 90´ a dvanácti hráči, kteří přišli z mladších žáků, jenž v uplynulé sezóně okresního přeboru obsadili čtvrté místo.

 

2004/2005
trenéři: Karel VOTRUBA, Robert BARTÁK

ročníky: 1990 a 1991
kapitán týmu: Lukáš VOTRUBAnejlepší střelec: Michal TIMA
soutěž: 1. A třída Ústeckého kraje, sk. B, umístění: 9. místo

 Slovo k sezóně:

Hned při první účasti v 1. A třídě zanechali žáci velmi dobrý dojem. V úvodním utkání zvítězili vysoko 7:0, poté se měsíc trápili a až poté nasměrovali svou pouť za záchranou. Tým táhnul útok L.Votruba - Tima. Dohromady nastříleli 42 branek, což je více než polovina gólů týmu. Starší žáci byli v této sezóně směrem dopředu výborní, v sezóně dali celkem 80 branek. Konečné 9. místo a 35 bodů vydrželo dlouhá léta (až do sezóny 2009/2010) jako nejlepší umístěním st. žáků v historii klubu.

 

2005/2006
trenéři: Karel VOTRUBA, Robert BARTÁK

ročníky: 1991 a 1992
kapitán týmu: Patrik JANOŠÍK (podzim), Tomáš SHRBENÝ (jaro), nejlepší střelec: Patrik JANOŠÍK
soutěž: 1. A třída Ústeckého kraje, sk. B, umístění: 12. místo (sestup do OP)

Slovo k sezóně:

Při druhé účasti v 1.A třídě se ukázalo, že ročník 91 přeci jen neměl takovou sílu jako předcházející ročník 90. Herně tým táhli především hráči ročníku 1992, ale na většinou starší soupeře to nestačilo. Dlouho to však přesto vypadalo, že by tým mohl v A třídě setrvat. Klíčové utkání se hrálo až v posledním kole proti Žatci. Výhodu domácího prostředí však LoKoťáci nevyžili, ve vyrovnaném zápase padlo 0:1, Žatec se radoval ze záchrany a LoKotka po dvou sezónách sestoupila zpět do OP.

 

2006/2007
trenér: Libor ŠOPF, asistent: Robert BARTÁK
ročníky: 1992 a 1993
kapitán týmu: Jakub FIBRICH, nejlepší střelec: Ladislav VONDRÁČEK
soutěž: Okresní přebor, umístění: 2. místo 

Slovo k sezóně:

Z této sezóny výsledky dochovány nejsou. Každopádně tým po sestupu z 1.A třídy převzal Libor Šopf, u týmu nakonec zůstal i Robret Barták, Karel Votruba se stěhoval k nově vznikající rezervě dorostu.

Za suverénním postupem si dokráčel 1. SK Jirkov a tak na naše hochy zbylo jen druhé místo a další sezóna v Okresním přeboru. Na Jirkov jsme skutečně neměli, ve čtyřech utkáních jsme uhráli pouhý jeden bod.

 

2007/2008
trenér: Libor ŠOPF, asistent: Robert BARTÁK
ročníky: 1993 a 1994
kapitán týmu: ?,vnejlepší střelec: Ladislav VONDRÁČEK
soutěž: Okresní přebor, umístění: 1. místo (postup do 1. A třídy)

Slovo k sezóně:

Na podruhé to již vyšlo. Žáci si počínali velmi suverénně a dlouho nedostali ani gól (inkasovali až v 10 utkání). Jedinou prohru si připsali až v posledním kole na půdě nakonec druhého Slovanu Vejprty (1:2). Postup byl naprosto oprávněný a velmi suverénní. Tato sezóna byla pro LoKo velmi úspěšná, krom žáků totiž v téhle sezóně slavil postup i dorost a to dokonce do Krajského přeboru.

 

2008/2009
trenér: Libor ŠOPF, asistent: Robert BARTÁK
ročníky: 94 a 95 (občasně nastupovali i 96)
kapitán týmu: Petr KOBLASA, nejlepší střelec: Emil JONÁŠ
soutěž: 1. A třída Ústeckého kraje, sk. B, umístění: 9. místo 

Slovo k sezóně:

Žáci měli velmi těžký los a během úvodních sedmi kol nasbírali pouhé tři body. Ve zbylých 5 zápasech však zvítězili a po podzimu měli krásných 18 bodů. Na jaře přidali dalších 15 bodů (4 výhry a 3 remízy) a v konečném součtu zůstali na pěkném 9. místě, čímž vyrovnali nejlepší umístění starších žáků v 1.A třídě (společně s ročníky 90/91 při historicky první účasti žáků ve vyšší než okresní soutěži v sezóně 2004/05). Přesto sezóna 04/05 zůstává pro žáky zatím tou nejlepší, jelikož uhráli 9. místo s 35 body (v této sezoně "pouhých" 33).

 

2009/2010
trenér: Lukáš VOTRUBA, vedoucí: Karel VOTRUBA
ročníky: 1995 a 1996
kapitán týmu: Lukáš CHMEL, nejlepší střelec: Lukáš CHMEL
soutěž: 1. A třída Ústeckého kraje, sk. B, umístění: 6. místo (postup do Krajského přeboru)

Slovo k sezóně:

Před sezónou převzali žáky Karel a Lukáš Votrubovi. Pro Karla Votrubu to byl návrat k týmu po 4 letech, pro Lukáše vůbec první trenérské zkušenosti. Tým celkem přestavěli, přišlo dost nových hráčů, bývalí mladší žáci (roč. 96) se velmi dobře zapracovali. Navíc s týmem pravidelně trénovala hned pětice mladších žáků (většina se i aktivně účastnila i zápasů).

V úvodu podzimu stály výsledky žáků na neproměňování vyložených šancí. Nakonec se i díky závěrečným dvěma výhrám (3:0 a 4:1) vyhoupli na krásné 7. místo, pouhý bod za VČSA Ervěnice. Ztráta na 5. místo byla obrovská, ale také znamenalo velkou výzvu pro jaro.

Sestupové starosti odpadli starším žákům hned v úvodu jara, kdy dokázali ze 3 zápasů urvat všech 9 bodů a měli tak jistotu záchrany. V další průběhu jara se do mužstva zapracovávali hráči ročníku 97 a 98, a tak šli některé výsledky stranou.

Každopádně si hráči zaslouží za tuto sezonu největší absolutorium - odehráli sezonu výbornou a stali se nejúspěšnějšími staršími žáky v novodobé historii AFK LoKo Chomutov. Kdo by to byl býval před sezónou, ve které jsme měli mít spíše sestupové starosti, řekl!

Jelikož se od následující sezony rozšiřoval Krajský přebor ze 12 na 14 týmů a před námi byli týmy, které postoupit nemohli, dostalo se v postupové matematice i na nás. Ukázalo se tak, že udržet 6. příčku před dotírajícími Kopisty a týmem VČSA Ervěnice znamenalo nečekané! Tým, se kterým se před sezonou počítalo na sestup, vybojoval pro LoKo historický postup do KP!

 

2010/2011
trenér "A": Lukáš VOTRUBA, trenér "B": Radek VOTRUBA, vedoucí: Karel VOTRUBA
ročníky: 1996 a 1997
kapitán týmu: Václav FRANTA, nejlepší střelec: Martin NOVÁK (áčko) a Dominik CÍSAŘ (béčko)
soutěž: Krajský přebor Ústeckého kraje a OP Chomutov + Louny, umístění: 13. a 1. místo

Slovo k sezóně:

Starší žáci vstupovali do sezony, v níž měli dva týmy - "A" tým prožil historicky první sezónu v krajském přeboru starších žáků, rezerva pak hrála v okrese.

Vstup do soutěže byl fantastický a hned v první minutě prvního zápasu v Lounech jsme šli do vedení. Těžkému soupeři jsme nic nedali zadarmo, ale prohráli jsme vysoko 4:9. Na první body jsme čekali dlouho, až v sedmém utkání jsme se konečně dokázali probít k prvním bodům, na hřišti v tu chvíli pátých Brozan jsme zvítězili 2:1 a právě tento tým jsme možná "okradli" o možnost hrát o postup. V dalším kole jsme ale prohráli záchranářskou bitvu se Žatcem. Začalo se nám dařit venku, podruhé za sebou jsme si převezli body - tentokráte tedy 1, za remízu 0:0 z Děčína. Po podzimu z toho byla 12. příčka. Béčko si v okrese vedlo suverénně, po podzimu první místo a ztráta pouhých 2 bodů za jedinou remízu!

Jaro začalo výsledkově slušně, ale i při zlepšených výkonech se nám nedařilo bodovat. Jediná výhra a dvě remízy znamenali poslední, tedy 13. příčku. Nakonec se i toto umístění ukázalo jako nesestupové. Naše dvouletá práce tak přinesla LoKotce nejenom nesestup z 1. A třídy, ale dokonce zajištění příslušnost mezi krajskou smetánkou pro další ročníky! Béčko si v okrese, přes zaváhání v počátku jara, došlo pro titul okresního přeborníka. Pro kluky to byl životní zážitek. Mnozí z nich navíc čerpali zkušenosti i v KP, jelikož mnoho hráčů "A" týmu skončilo, nedokázalo se poprat s kvalitním soupeřem, popř. často "marodilo". 

 

2011/2012
trenér: Marcel ŠTĚRBAN, vedoucí: Ladislav ŠTĚRBAN st.
ročníky: 1997 a 1998
kapitán týmu: Denis VONDRÁČEK, nejlepší střelec: Denis VONDRÁČEK
soutěž: Krajský přebor Ústeckého kraje, umístění: 12. místo

Slovo k sezóně:

Starší žáci vstupovali do druhé sezony v KP s novými trenéry (s ročníkem 1998 se do U15 dostal rodinný klan Štěrbanů, Votrubovi se posunuli s ročníkem 1996 k dorostu) s vyššími ambicemi než v předchozí sezóně. Jediný bodový zisk však přineslo jen úvodní utkání doma s Bílinou (3:3). Bílina nakonec skončila předposlední. Dlouhých 21 zápasů v řadě nedokázali naši borci bodovat.

Starší žáci tak prožili možná nejhorší sezónu v historii a v příštím roce budou mít co napravovat. Částečný úspěch si připsali alespoň v severočeském poháru, když v první kole porazili v penaltovém rostřelu Litvínov. Ve druhém kole tak na LoKotce mohli přivítat ligový Baník Most, který zde pohodlně zvítězil 5:0.

 

2012/2013
trenér: Marcel ŠTĚRBANvedoucí: Ladislav ŠTĚRBAN st.
ročníky: 1998 a 1999
kapitán týmu: Denis VONDRÁČEK, nejlepší střelec: Denis VONDRÁČEK
soutěž: Krajský přebor Ústeckého kraje, umístění: 9. místo

Slovo k sezóně:
Starší žáci vstupovali do nové sezóny se zkušenostmi z předchozího ročníku. Věkově starší tým si poradil s outsidery soutěže, navíc přivezl bod z Brozan, porazil např. i Litoměřice. Průběžné sedmé místo je určitě příslibem pro jarní část sezóny. Jaro měli starší žáci mírně horší, přesto bylo konečné 9. místo nejlepším umístěním staršího žactva vůbec. Bohužel kvalita soutěže však nebyla taková, jako v předchozích letech.

 

V sezónách 2013/14 a 2014/15 klub AFK LoKo Chomutov starší žáky neměl - zbývající hráči hráli pod hlavičkou FC Chomutov.

 

2015/2016
trenér: Lukáš VOTRUBA, asistent: Lukáš WÄLZER
ročníky: 2001 a 2002 (a 2003)
kapitán týmu: Jakub VRÁNA, nejlepší střelec: David ADI
soutěž: Krajský přebor Ústeckého kraje, umístění: 20. místo

Slovo k sezóně:
   Po dvou sezónách se na LoKo opět dali dohromady starší žáci. Ty převzal Lukáš Votruba, který měl za sebou řadu úspěchů s předchozím ročníkem 1996, který vedl dlouhých 6 let. Označení starší žáci však bylo v této sezóně krajně nepřesné. Velkou část nastupujícího kádru tvořili hráči ročníku 2003 (tehdy žáci mladší), naopak většina soupeřů měla v kádru výhradně hráče ročníku 2001. Výjimkou tak nebylo několik dvouciferných výsledků a celá sezóna vyzněla značně rozpačitě. Ve své skupině krajského přeboru skončili starší žáci na 10. místě, nicméně z pohledu obou skupin byly v KP jednoznačně nejslabší. 

 

2016/2017
trenér: Lukáš VOTRUBA, vedoucí: Radek VOTRUBA, asistenti: Daniel ŠTOL, Denis VONDRÁČEK
ročníky: 2002 a 2003
kapitán týmu: Alex CERMAN, nejlepší střelec: David ADI
soutěž: Krajský přebor Ústeckého kraje, umístění: 9. místo

Slovo k sezóně:
   Po předchozím především na psychiku poměrně náročném ročníku, se LoKotka přihlásila do dalšího ročníku KP pod hlavičkou Junioru Chomutov (označení "B"). My jsme neměli mladší žáky, junior potřeboval ke svým mladším druhý tým. Spolupráce byla domluvena na roční zkoušku, ale již během podzimu bylo jasné, že fungovat nebude.

   Pro nás se nic extra nezměnilo, nadále jsme působili na LoKo, kde jsme měli hrát i domácí zápasy (těch jsme však doma odehráli hodně málo :/). Podzim jsme nezahájili moc dobře, ale po dvou prohraných domácích zápasech bez vstřelené branky se tým rozjel, všechno si sedlo a ve zbytku podzimu jsme ve 13 duelech prohráli jen dvakrát! Tým šlapal velice dobře, což se poté přeneslo i do zimní přestávky. Pohoda v týmu vedla k dobré práci a na jaře se nám podařilo navázat velice podobně na podzimní dobré výsledky. Herně jsme na tom byli o poznání lépe než v úvodu sezóny a často jsme hráli velice pohledný fotbal, což ocenila i řada našich soupeřů.

   V základní části KP jsme se dokázali udržet v první polovině naši dvanáctičlenné "západní" skupiny, a tak jsme v konečném důsledku hráli nadstavbovou skupinu o konečné 7. - 12. místo. V této skupině jsme skončili třetí (tři vítězství, z toho jedno až po penaltách, a dvě porážky). Celkově jsme tak sezónu zakončili na 9. místě ze 24 účastníků soutěže.

   Řada našich hráčů udělala za dva roky výrazný herní posun, u všech se dá říci, že jsme již zvládli přechod na velké hřiště, což bylo od léta 2015 naším primárním cílem. Věřím, že hráči ročníku 2002 jsou dobře připraveni na přechod do dorostenecké kategorie a budou v ní konkurenceschopní. Věřím, že pokud kluky ročníku 2003 vhodně doplníme o nově příchozí 2004, budeme i v příštím roce schopni prosadit se na krajské úrovni pro zajímavé umístění.