Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011-12: Trenér dorostu Votruba: Vše se odvine od zimní přípravy!

18. 11. 2011

   Lukáš:

 Ahoj Luky.
Právě nám skončila podzimní část, ale já bych se úvodem vrátil a zeptal na předsezonní situaci. Byla ti svěřena důvěra trénovat nejvyšší mládežnickou kategorii. Co jsi od této výzvy očekával a nakolik se naplnily během sezony tvé představy?

 Ahoj,
tak očekávání byla dost velká, přeci jenom se na dorost z mládeže hledí asi nejvíc a logicky je tam i jiný tlak na výsledky než u mladších kategorií. Na druhou stranu sem přecházel s ročníkem 96, který mám vlastně v kuse už třetí rok, 95ky sem taky trénoval a ostatní kluky znám vcelku dobře. Takže jsem se i těšil. Očekávání? No věřili jsme v dobré výsledky, ale určitě je první místo nadstandartní.

 Obrazek

   Lukáš:

 Předsezonní příprava patřila podle mnohých k nejnáročnějším vůbec. Jak bys zhodnotil přístup hráčů k onomu drilu a také jejich fyzickou připravenost?

 No vím, že se o tom tak mluvilo, ale z mého pohledu se rozhodně ještě dalo přitvrdit. Vadila mi neúčast některých borců v přípravě. Navíc sama příprava probíhala v dost nepřátelské atmosféře od některých "ex"členů dorostu. Jsem ale rád za hráče, kteří chodili a na sezónu se alespoň trochu připravili. Myslím, že nás to i dost dalo dohromady.

 Obrazek

   Lukáš:

 Nakolik pro tebe bylo tedy těžké stmelit před sezonou partu a vybrat správnou sestavu a taktiku, aby byla později úspěšná v lize?

 S partou až tak problém nebyl. Většina kluků se znala a během přípravy měla většina borců problémy s vlastní fyzičkou, než aby dělali v týmu "nepořádek". V tomhle potíže moc nebyly. Co se taktiky týče, tak spíš byl problém dostat ji do hráčů. Jinak sestava... během podzimu jsme to často lepili, málokdy jsme byli kompletní... takže to určitě nebylo ideální. Ale každý dostal tolik prostoru, o který si výkony a hlavně přístupem, na kterém mi hodně záleží, řekl....

 Obrazek

   Lukáš:

 Dobře, pojďme již k samotné soutěži. První kola přinesla mírnou euforii, kterou však vystřídalo vystřízlivění v podobě velmi dramatických utkání s údajnými kandidáty na přední příčky. Jak bys zhodnotil start do sezony?

 Ty první kola byli v pořádku... respektive první tři poločasy.... hráli jsme je naplno, kombinační fotbal. Opravdu se na to dalo dívat, přišli výsledky a spokojenost samozřejmě byla. Co se týče dalšího průběhu podzimu, tak jsme zápasy vyhrávali často o branku, protože jsme po celých 90 minut nedokázali udržet kvalitní trend nebo jsme naopak špatně do zápasu vstoupili. Ztráty s "údajnými" kandidáty... myslím si, že Proboštov je opravdu přední tým A třídy a ta prohra s ním mrzí o to víc, že jsme byli lepším týmem, měli jsme víc šancí a navíc nás v tomto zápase nepodržel Honza. V Černčicích to byl jiný příběh. Nepřipravenost (autobus), podcenění, špatný výkon... řekl bych zlatý bod... Po čtyřech zápasech jsme neměli rozhodně dobrou pozici. Sedm bodů a před sebou těžké zápasy.... spokojenost určitě nebyla.

 Obrazek

   Lukáš:
 Tým však v následujících dvou důležitých utkáních těsně zvítězil a nastartoval dlouhou vítěznou vlnu. Jaký je tvůj pohled na utkání s předními týmy a nakolik pro tebe bylo těžké usměrnit kluky, aby zůstávali nohama na zemi i po jasných vítězstvích (např. Vejprty) a dál se plně zkoncentrovali na jedno z rozhodujících utkání v Kopistech?
 Přeci jen ty zápasy nebyli z naší strany dobře odehrané a měli jsme i kopec štěstí.... kluci se často potýkali se staršími soupeři... je prostě faktem, že většinu "důležitých zápasů" nehrála velká řada předpokládaných opor. Ta vysoká vítězství přinesla trochu oddychu, ale nešlo z nich vycházet do takto těžkého duelu. Musím ale říct, že domácí duel s Kláštercem nás velmi dobře připravil na Kopisty, to byl velmi těžký zápas.

 Obrazek

   Lukáš:

 Vydřené vítězství s Kláštercem ale mohlo mít váhu pouze v případě potvrzení tří bodů v Kopistech, tedy v přímém souboji o čelo tabulky. To se však nestalo a domů jsme odjeli s prázdnou. Kde nastal problém? Mohla hrát roli i nezkušenost některých hráčů našeho týmu v takto těžkém zápase?

 Myslím si, že hrálo roli i tak... podle mého názoru dal takový zápas hráčům daleko víc, než kdybychom vyhráli o deset branek jako v předchozích týdnech. Nezkušenost hráčů proti Kopistům... nemyslím si... jen jsme vůbec nezvládli druhý poločas. Přitom si myslím, že jsme sehráli i těžší zápasy, ale za výkon ve druhé půli jsme si vítězství nezasloužili, možná ani případný bod. Na nezkušenost se vymlouvat nebudu, to by byla opravdu jen výmluva. Prostě krom jiného i špatný výkon prakticky celého týmu.

 Obrazek

   Lukáš:

 Dobře. Ve většině utkání se zdálo, že výhry vystřílel letos znovu velmi produktivní hrot Vondráček. Je on alfou a omegou celého týmu? V některých zápasech se zdálo, jakoby tým hrál jen na něj.

 Láďa je rozhodně jeden z nejlepších hráčů našeho týmu. Nejen střelecky, ale i přístupově. Mnozí borci by se mohli podívat na jeho tréninkovou docházku a přístup i k nepříjemným tréninkovým dávkám. Alfou a omegou určitě ne, snažíme se do týmu dostat týmové výkony. Spíš jde o to, že je mezi nejzkušenějšími hráči a tak mu kluci samozřejmě věří. Navíc je schopen se prosadit jeden na jednoho a v tom má výhodu. Určitě ale má také stále na čem pracovat, včetně koncovky. Věřím, že si toho je vědom a bude přes zimu podstivě pracovat a pude mladším klukům zase příkladem.

 Obrazek

   Lukáš:

 Souhlasím, akorát na tréninku při střelbě by mohl občas polevit, pořád mě poráží :-):-). Co další opory? Jak ze starších tak hlavně i z těch mladších někteří pravidelně potvrzují stabilní výkonnost.

 Rozhodně. Ale tohle si s klukama probereme spíš interně, na hráčské schůzi. Každopádně za všechny musím zmínit dobrou výkonnost Jirky Chmelana. V létě si výkony a přístupem řekl o sestavu a drží si svou výkonnost velmi dobře. Má samozřejmě negativa, ale ty si nechám pro něj.

Obrazek

   Lukáš:

 Pomalu se dojíždí podzim a začne zimní příprava. Co všechno je na hráče připraveno a je v plánu posílení kádru, nebo sezonu dohraje kádr stávající?

 Tak připraveno je toho celkem dost. Do konce roku je ten trend spíš odpočinkový. Někteří kluci toho za sebou mají dost., hlavně ti, kteří začínali přípravu a jedou nonstop. Tréninky teď budou jednou, maximálně dvakrát v týdnu. Po novém roce si už ale neodpočinou. Tréninky by měli být až čtyřikrát v týdnu a o víkendu samozřejmě zápasy. Snad vyjde i ZLHK, ale jinak preferujeme venkovní přípravu. Co se týče kádru, tak představu mám, ale zatím si to nechám pro sebe.

Jinak bych chtěl poděkovat stoperu Zichovi, který po podzimu končí, aby doléčil "šrámy".

 Obrazek

   Lukáš:

 Dobrá. Pomalu se blížíme k závěru. Nakoukneme ještě do tvé aktivní kariéry. Jako hráč jsi toho prožil v LoKo opravdu hodně, dělal jsi kapitána v několika mládežnických kategoriích. Jak na tu dobu vzpomínáš? A netáhne tě to zpět na hřiště? Neříkej mi, že ti to nechybí :-):-).

 A jéje... :D:D ... Tak vzpomíná se na to krásně, ale vrátit se to nedá. Na hřiště mě to samozřejmě táhne, ale jsem kovaný LoKoťák a obléknout pro mě jiný dres nebude jednoduché. Každopádně bych chtěl alespoň většinu přípravy udělat s klukama a uvidíme, jak se budu cítit. Někam kopat bych šel, ale pravděpodobně až od léta. Taky bude záležet na času, kterého po pravdě moc nemám.

 Obrazek

   Lukáš:

 Předposlední otázka, co tvé trenérské ambice? Trénoval bys rád v budoucnu nejvyšší metu, nebo tě trénování dorostenců naplňuje a dál se posouvat nechceš?

 Momentální trenérská ambice je každý rok poslat do mužů třeba alespoň jednoho hráče, který by se tam usadil. Vždyť o tom by mládež měla být. Trénovaní v mládeži mi i vzhledem k věku naprosto vyhovuje. A momentálně vyšší meta... to bychom si ji museli vykopat! :):)

Obrazek
   Lukáš:

 A na závěr v úvodu tradičně tipérsky - Jaký je tvůj tip na umístění po konci sezony a kolik nastřílí náš "štístkař" na jaře gólů? Druhá část otázky: Kdo je podle tebe v kabině největší bavič, kdo manekýn a naposled hecíř?

 Vše se odvine od zimní přípravy. Pokud bude probíhat dle mého přání, tak věřím, že je v našich možnostech soutěž vyhrát. Pokud kluci zimu vypustí, tak to vidím reálně na 3. či 4. místo. Ale budu nám jako kolektivu věřit!

 Láďa... no myslím že pokoří 40 branek.

 Největší bavič... myslím, že si každý občas přihodí a ten humor se dělá nenuceně a samozřejmě je ho v kabině dost. Máme také hráče, kteří to přehánějí, a to už pak jde i humor stranou. Co se týče manekýna, tak je tam více aspirantů.. Martin Kočnár, Erik Russo... a další... No a hecíř... taky jich je víc, ale třeba Martin Kocourek.

Obrazek

Rozhovor pořízen 18. listopadu 2011, sepsal O. Plos